Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Helligtrekonger

Helligtrekonger
Udgivet ons d. 6. jan 2021, kl. 15:30
Nyheder

Det er mange år siden min farmor døde, men jeg kan stadig huske, at når hun bredte dugen ud over bordet, sagde hun et lille vers:                 

Hellige konge tre, lader i nat mig se,  

hvis seng jeg skal rede,                    

hvis dug jeg skal brede,                   

hvis navn jeg skal bære med ære.

Jeg ved ikke, hvor hun havde ordene fra. Min farmor var født 1905 i København. Hun spiste ikke grøntsager, og hun gik aldrig i kirke! Hun blev meget forbavset, da den lokale præst ringede på døren og spurgte, om hun mon ville tale med ham i anledning af hendes mand død? Det ville hun ikke!

Helligtrekonger fejres den 6. januar. Det er dagen, hvor de fremmede konger ifølge traditionen finder Jesusbarnet og giver ham gaver: guld, røgelse og myrra. Med kongernes tilbedelse af Gudsbarnet slutter julen.

Indtil 1770 var helligtrekonger en officiel helligdag, der bl.a. blev fejret med stjerneløb, hvor de unge studenter gik fra hus til hus og sang for lidt mønter, en kage eller lidt vin. Efter 1770 blev fejringen af de hellige tre konger henlagt til gudstjenesten den første søndag efter nytår. Historien ved, at stjerneløbene ikke holdt op af den grund. Festen fortsatte uden for kirken, og så sent som i 1870´erne kunne politiet endnu blive tilkaldt for at opløse helligtrekonger fester, der var blevet for vilde.

Det er ikke umuligt, at man i festglade kredse har husket det lille vers om de hellige trekonger, og at min farmor på den måde har lært: at hvis en unge pige står foran et spejl, med et stearinlys i hånden, Helligtrekongers aften, så kan hun se sin kommende mand. Jeg har læst, at i Sverige går de unge piger baglæns rundt om en brønd for at se den mand, de skal giftes med. I Finland smider de unge piger tøjet og gemmer sig i en høstak og ser, hvem der kommer. Jeg tør ikke gætte på, hvad der virker bedst.

 

Helligtrekonger har været en festlig afslutning på julen. Nu lever festen i et næsten glemt vers, men fejres stadig i kirken. De hellige tre konger: Casper, Melchior og Baltazar, tre forskellige aldre, og tre forskellige hudfarver repræsenterer hele den kendte verden og fortæller, at Guds søn er for alle, der søger ham.